Ed Sheeran

Ed Sheeran is een singer-songwriter van Brits/Ierse afkomst. Al op jeugdige leeftijd leert hij gitaar spelen, waarna hij tijdens zijn schooltijd start met het schrijven van liedjes.

Zijn eerste mainstream succes behaalt Ed Sheeran in januari 2011 met zijn EP No. 5 Collaborations Project, waarmee hij het tot de tweede positie op de Itunes-hitlijsten weet te schoppen.
Ed Sheeran breekt in juni 2011 met zijn officiële debuutsingle ‘The A-Team’ echt door in zowel zijn thuisland, het Verenigd Koninkrijk, als in Nederland. Tweede single ‘You Need Me, I Don’t Need You’ doet het minder goed in ons land. De derde single ‘Lego House’ brengt de zanger in januari 2012 uit.

Zijn debuutalbum + verschijnt in september 2011. Als opvolger van ‘The A Team’ brengt hij de single ‘You Need Me, I Don’t Need You’ uit. Deze track doet het beduidend minder goed dan zijn voorganger. Zijn derde single ‘Lego House’ komt uit in januari 2012. De hoofdrol in de bijbehorende videoclip wordt vertolkt door Rupert Grint, bekend van de Harry Potter films. Hij is tevens Ed Sheeran-lookalike.

In 2014 verschijnt het tweede album van Sheeran, X. Van dat album bereiken Sing en Don’t beide de 15e plaats in de lijst. In het najaar is Thinking Out Loud de derde single afkomstig van X. Thinking Out Loud staat vijf weken bovenaan de Top 40 en is zijn eerste nummer 1-hit. De zanger staat dan al 16 maanden onafgebroken genoteerd in de Top 40.

Op de eerste vrijdag van 2017 verschijnen er twee singles tegelijk via Shape Of You en Castle On The Hill, die op de eerste dag alle streaming-records breken. Shape Of You wordt binnen 24 uur ruim 6,8 miljoen keer afgespeeld bij Spotify. Het vorige record stamt uit augustus 2015 met Drag Me Down (van One Direction), dat toen tot 4,75 miljoen keer wist te komen. Shape Of You wordt de tweede nummer 1-hit van Sheeran. Die track staat op 29 april voor de 15e week op de eerste plaats. Een week eerder vestigde Shape Of You daarmee het record als langst genoteerde track op nummer 1. Het vorige record stond op naam van Gusttavo Lima die in 2012 met Balada voor 13 weken de lijst wist aan te voeren.

Met de release van ÷, op 3 maart 2017, breekt Ed Sheeran alle records. Zo wordt het album in de eerste 24 uur na de release wereldwijd op Spotify bijna 57 miljoen keer aangeklikt. Het vorige record stond op naam van Starboy van The Weeknd met 29 miljoen kliks. Na Shape Of You en Castle On The Hill wordt Galway Girl de officiële derde single van het album. Perfect, dat in augustus verschijnt, wordt de derde nummer 1 voor de Brit. Op het moment dat de albumtrack op nummer 1 komt verschijnt er een ‘duet’-uitvoering met Beyoncé. Halverwege december voegt hij daar ook een symfonische uitvoering met Andrea Bocelli aan toe. Perfect wordt in 2018 zijn tweede track bij de 25 grootste Top 40-hits ooit. Met Pharrell Williams is hij de enige artiest die dat weet te presteren. Eind 2017 komt een lang gekoesterde wens van Sheeran in vervulling als River verschijnt, een track die hij maakte met Eminem. Die track wordt zijn vijfde Alarmschijf.

 

 

Prijs voor particulier evenement:
Prijs voor bedrijf: ex. BTW